Cheile Bicazului și Lacul Roșu – istoria din spatele acestui minunat cadru natural

Despre Cheile Bicazului s-a tot scris, de-a lungul timpului. Însă, nu cu toții știm care este istoria apariției acestui loc. Cât de accesibil este traseul, cât de multe locuri de văzut sunt și cât de spectaculoasă este priveliștea. 

Noi o considerăm o zonă deodebit de frumoasă, cu peisaje montane de poveste. Aerul este puternic oxigenat, ceea ce face din această zonă un loc ideal potrivit familiilor care doresc să petreacă timp în natură, reușind să păstreze distanțarea socială. Băiețelul nostru este fascinat de traseu, de pădure și de Lacul Roșu. Adesea alegem să vizităm zona, fie că este vară sau iarnă.

Unde se află Cheile Bicazului?

Cheile Bicazului fac legătura între Moldova și Transilvania

Zona Cheile Bicazului, cu o lungime de peste 6 km, se desfășoară între Lacul Roșu în amonte și localitatea Lacu Roșu, în aval. Este străbătută de drumul transcarpatic DN12C, care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz.

Cheile Bicazului sunt incluse în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș (6.575 ha), situat pe teritoriul județelor Harghita și Neamț.

Distanța dintre Cheile Bicazului și diferite orașe ale țării:
  • București – Căile Bicazului – 373 km
  • Brașov – Cheile Bicazului – 192 km
  • Sibiu – Cheile Bicazului – 253 km 
  • Târgu Jiu – Căile Bicazului – 433 km
  • Satu Mare – Cheile Bicazului – 353 km
  • Argeș – Cheile Bicazului – 327 km
  • Iași – Cheile Bicazului – 175 km
  • Bacău – Cheile Bicazului – 107 km
  • Timișoara – Cheile Bicazului – 457 km
 
Ce ne spune legenda despre Cheile Bicazului?

Una dintre legende spune că în zonă trăiau o fată săracă, adoptată, din milă, de o bătrână şi un băiat foarte bogat, singur la părinţi.

cheile bicazului

Cei doi s-au îndrăgostiti nebuneşte, la prima vedere, dar părinţii băiatului nu au fost de acord cu căsătoria. Nici rugăminţile şi nici lacrimile îndrăgostilor nu l-au putut îndupleca. Astfel, tinerii au luat hotărârea de a fugi în lume, fapt ce i-a determinat pe părinții băiatului să înnebunească de furie. Au blestemat-o pe fată, fără să se gândească că şi fiul său va deveni o victimă. În drumul lor peste munte, tinerii au fost prinşi de o furtună şi s-au adăpostit la poalele masivului. O stâncă uriaşă s-au fi prăvălit la vale şi i-ar fi ucis pe loc. Se spune că sângele celor doi s-a scurs în lac şi de aceea acesta are culoarea roşie.

lacul rosu

Lacul Roşu reprezintă cel mai mare lac de baraj natural şi de munte din România. Dincolo de aceste legende, există date ştiinţifice care arată cum s-a format exact lacul.

Format în 1837, Lacul Roşu este rezultatul alunecării unui pinten, format din Muntele Ghilcoş, cunoscut şi sub numele de Muntele „Ucigaş“.

Formarea lacului este pusă pe seama cutremurului din 11 ianuarie 1838, care a avut o replică şi în februarie. Astfel, a dislocat bucăţi uriaşe de strâncă de pe versanţi. Odată cu prăvălirea stâncilor, o vale întreagă a fost obturată, iar pădurea de brazi a fost inundată. Şi astăzi se mai văd cioturile brazilor care răsar din apă, fapt care fac Lacul Roşu unic în România.

Canionul Bicaz (Cheile Bicazului), parte a Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmas, este situat în partea centrală a Carpaților Orientali. În Masivul Hășmașu Mare, care face legătura între județele Harghita și Neamț.

cheile bicazului

Canionul este înconjurat, pe partea de nord și nord-vest de Suhardul Mare (1.506 metri). La sud-est de Suhardul Mic (1352 metri), care se întinde pe o suprafață de aproape 8 kilometri. 

Cheile Bicazului sunt cele mai impresionante chei calcaroase din Europa, formate după eroziunea pârâului Bicaz din calcarul cretacic.

Pe alocuri, zidurile stâncoase au o înălțime de 300 de metri, iar în unele zone, distanța dintre zidurile stâncoase este mai mare de șase metri. Cel mai îngust loc este „Poarta de piatră”, porțiune ce permite trecerea doar unei mașini. 

Primul drum de acces către chei a fost construit în 1910, din Gheorghieni, iar drumul spre Bicaz a fost pus în funcțiune mult mai târziu, în 1937. Masivul a fost înfrumusețat treptat cu peșteri.

Cheile Bicazului sunt cunoscute și sub numele de „Paradisul Alpin”. Alpiniștii din toată Europa vin aici pentru a urca pe una dintre cele mai dificil traseu din România și, probabil, din Europa. Acesta este locul în care sunt stabilite recordurile, alpiniștii urcă stâncile la minus 20 de grade și înregistrează rezultate remarcabile. 

Cel mai periculos loc din zonă, dar și cel mai spectaculos este „Gâtul iadului”, o panoramă grozavă, care se întinde pe 800 de metri, între Piatra Surducului și Peretele Bardosului (Zidul Bardosului). 

Parcul național are o faună și floră bogată, cu păduri dense de molid, de pin și plante rare, precum Edelweiss (Floare de Colt), Papucul Doamnei și unele specii de animale sălbatice, cum ar fi: căprioara, linxul, ursul brun și lupul

cheile bicazului

cheile bicazului

Un alt punct foarte important de atracție, care merită vizitat este Lacul Roșu.

Lacul Roșu  este un lac natural de baraj, situat la o altitudine de 983 metri, format în 1837. Datorită precipitațiilor atmosferice abundente, suprafețe mari de teren de pe coasta de nord-vest a Muntelui Ghilcos s-au prăbușit, alunecând pe stratul de argilă.

Suprafața apei, ce are aspectul asemeni unei oglinzi, este, pe alocuri „înțepată de ” trunchiurile copacilor, care reprezintă resturile pădurii inundate de lac. 

lacul rosu

Forma lacului este asemeni literei L și are două ramuri: brațul din Valea Oilor, cu o lungime de 900 m și ramura din Valea Suhardului, de 438 m.

Lacul este o mare atracție turistică, având o vale care este protejată de vânturile puternice. 

Aerul curat și bogat și împrejurimile pitorești oferă condiții excelente pentru relaxare, oferind locuri de campat și priveliști fabuloase.

O altă zonă deosebită pe care o puteți vizita este Slănic Moldova. O stațiune deosebită, cu multe trasee pe care vă îndemn să le vizitați. Găsiți aici mai multe detalii despre istoria acestei localități.

cheile bicazului lacul rosu

lacul rosu cheile bicazului cheile bicazului gratar munte calatorii cu familia cheile bicazului munte gratar vacanta cu familia

cheile bicazului munte vacanta in familie gratar munte

Câteva dintre locurile în care vă puteți caza în zonă, găsiți aici.

Și mai multe despre locurile în care am călătorit noi, găsiți aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să îl împărtășiți cu cei care iubesc călătoriile și relaxarea într-un cadru natural.
Nu uitați să le dați share și prietenilor, poate așa vor descoperi cât de frumoasă este România!
Dacă și vouă v-au plăcut informațiile din articol, un like, follow sunt binevenute pe Facebook și Instagram! 🙂

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

YouTube
Instagram
error: Continutul este protejat !!