bi plane, bi-plane, small plane

Top sfaturi utile în călătoria copiilor cu avionul

 

Călătoria către o destinație cu nisip și apă azurie, nu este întotdeauna cel mai ușor de planificat. Însă, deși știu că mulți părinți sunt temători în ceea ce privește zborul cu avionul, cu atât mai mult atunci când aleg destinații îndepartate, vă încurajez tare mult să o faceți. În acest fel, puteți ajunge mult mai repede sau doar prin această modalitate, în destinații greu accesibile cu trenul sau mașina. Iar experiența va aduce multe zâmbete copiilor, abiliăți sociale, de vorbire și multă creativitate.

Despre activitățile pe care le poți face în avion, odihna și mesele pe care le poate consuma copilul în timpul zborului și multe altele, în cele ce urmează.

Te îngrijorează numărul bagajelor sau te întrebi ce faci cu căruciorul? Stai liniștit, îmbarcarea cu un copil e mai simplă decât credeai.

 

 

Ce am remarcat, de când călătorim cu băiețelul nostru, este că beneficiezi de prioritate. La check-in, la îmbarcare și numeroase facilități pentru copii, în timpul zborului. De asemenea, bebelușii au dreptul la bagaje. Așadar predai căruciorul:

 • la check-in si il primești la banda de bagaje ori la banda de agabaritice,
 • la scara/ ușa avionului și îl vei primi atunci când vei ieși din avion.

Acest serviciu este foarte util, mai ales dacă aveți o escală mai lungă.

Oamenii sunt amabili, procedurile sunt mai rapide, astfel că, într-un timp scurt, deja te poți răcori în mare sau ocean.

 

 

Mesele și răcoritoarele din timpul zborului

E de menționat că sunt la dispoziția călătorilor, în funcție de durata și de compania aeriană pe care o alegeți, atât pentru voi, cât și pentru copii.

Atenție! Unele companii, în special cele low cost și unde zborul are o durată scurtă de timp, pot solicita achitarea produselor pe care doriți să le consumați. Despre toate acestea puteți afla de aici.

Copiii se plictisesc în avion? Ce activități poți avea cu cei mici

Dacă te întrebai cum le puteți capta atenția copiilor, îți spun un lucru uimitor: avionul în sine este ceva fascinant pentru copii. Așezarea scaunelor sau chiar măsuța din față ori parasolarul din dreptul vostru pot fi cu adevărat niște obiecte captivante.

Dar, o poți face și prin alte activități diverse la bordul aeronavelor.

Trebuie să știi că multe dintre companiile de zbor oferă copiiilor:

 • cărți de colorat
 • culori și ascuțitoare
 • jocuri
 • reviste
 • benzi desenate

Desigur, în cazul zborurilor cu durată mai mare de timp, pe monitoarele plasate pe spătarului din fața voastră, copiii pot viziona diferite filme. Acestea sunt specifice vârstei, atent selecționate sau pot juca numeroase jocuri.

Unele companii aeriene oferă și posibilitatea de conectare wi-fi a device-urilor proprii.

Desigur, ai posibilitatea ca, atunci când nu este restricționată scoaterea centurii, să te plimbi sau să te joci pe pardoseală, împreună cu cel mic.

Facilitățile pe care le poți avea la bord pentru infanți și copilași mai măricei

Experiența noastră către Mauritius

Cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o, a fost călătorind către Mauritius, cu Austrian Airlines. În acest avion, copilul s-a putut bucura de o gama variantă de

 • jocuri
 • animale de pluș, de forma avionului
 • pagini printate pentru colorat
 • culori și ascuțitoare
 • reviste cu povești
 • benzi desenate
 • revistă cu stickere de lipit

Totodată și de monitoarele montate pe scaunul pasagerului din față (clasa economy). Monitoare TV mai mari găsești  în avion pentru celelalte clase de zbor sau pentru pasagerii din primul rând. Acesta este cel cu spațiu extra la picioare. Aici se amplaseaza pentru bebelușii care călătoresc cu avionul si babycot-urile (patuturile pentru bebeluși).

Că tot a venit vorba despre baby cot sau bassinet. În traducere liberă, acesta e un pătuț pentru bebelușii care călătoresc cu avionul.

Părinții care călătoresc cu bebelușii, pot solicita companiei de zbor sau, în aeroport, personalului de la check-in să le ofere un baby cot/ bassinet / pătut pentru copii . În acesta, bebelușii se pot odihni sau pot dormi pe durata zborului.

Atenție! Copilul poate sta în acesta doar în timpul în care centurile pasagerilor sunt dezactivate și nu sunt turbulențe.

De asemenea, te rog să te informezi la compania aeriană, agenție, despre costurile pe care le-ar putea implica această solicitare. Cum spuneam mai devreme, bassinet-ul poate fi așezat doar în partea din față. Aici există  spațiu mai mare la picioare (unele companii taxează extra aceste locuri). În concluzie, este foarte util, dar ține cont că are o limită pentru numărul de kilograme și înalțime, ale copilului.

Aminteam mai devreme despre călătoria din Mauritius, unde, din nefericire nu am beneficiat de un astfel de pătuț pentru bebe. Însoțitoarele de bord, foarte drăguțe, au propus celor doi pasageri de lângă noi să ocupe alte locuri din aeronava. Astfel că bebe s-a putut odihni foarte bine pe doua locuri.

O altă sugestie ar fi ca ai noștri copii să doarmă la picioarele părinților, direct pe mocheta avionului, acest lucru permițându-le să doarmă relaxați. Cu toate acestea, această metodă nu este recomandată pentru bebeluși, ci copiilor mai măricei. Ei nu trebuie să ocupe culoarul sau zonele de trecere ale celorlalți pasageri sau ale echipajului de bord.

Dacă va plânge copilul? Marea întrebare a unui părinte grijuliu.

Primul zbor al băiețelului nostru a fost când avea 6 luni. Aveam mare nevoie de un concediu, dar teama de reacțiile lui era la fel de mare ca dorința. 

Ce am făcut? Am luat și părinții cu noi, dacă nu ne descurcăm în avion, până în Croația?

Temeri inutile, am constatat apoi. Copilul a dormit majoritatea timpului, a analizat ce a fost împrejurul lui, tot ce vedea în avion i se părea fascinant, de la oglinda din baie și până la sertarele din bucătăria avionului.

Zborul de la București – Dubrovnik a fost mai ușor decât ne-am fi gândit vreodată și, odată ajunși la hotelul de pe plajă, ne-am reîncărcat bateriile.

Un zbor de zi sau de noapte? Escalele sunt de ajutor?

Înainte de a avea un copil, preferam zborurile cele mai scurte și cu escale cât mai puține sau deloc, dacă ar fi fost posibil.

Dar când am călătorit cu băiețelul și în destinații transatlantice, din fericire, am avut și escală. Spun, din fericire, căci, mai ales de când călătorim cu el, ne ajută mult să ne plimbăm puțin, pe el să alerge în terminal, să își consume energia.

Și… încă ceva: stați liniștiți, nu doar al tău se târâște prin terminal sau ia băncile la rând. 😀

Soluții pentru împiedicarea înfundării urechilor, mai ales la decolare și aterizare? Da, există!

Pediatra copilului nostru ne-a spus, încă de când era infant, că ar fi bine să îi oferim ceva pentru a înghiți și a i se desfunda urechile.

Așadar, pentru a evita ca acesta să aibă dureri neplăcute, oferă-i fie sânul, dacă e alăptat, fie un biberon cu lapte ori ceai. Daca e copilaș mai mare o gustare sau chiar o acadea. Încearcă să i le oferi chiar imediat după ce va decola avionul, astfel riști ca în perioada în care aștepti decolarea (am avut situații în care a durat chiar și 1 ora) să epuizezi toate resursele.

Îmbarcarea înainte sau după ce urcă ceilalți pasageri?

Unii familii preferă să urce în avion ultimele… pentru a mai oferi puțină libertate copiilor și a evita aglomerația.

Noi considerăm că cel mai potrivit ar fi să urci la început, famiile care au copilași având prioritate. Astfel eviți situații precum:

 • să îți faci loc pe culoar, printre ceilalți care sunt ocupați să își dea/ia haine pe ei
 • nu ai unde așeza copilul, căci toate locurile sunt ocupate, în timp ce tu te chinui să urci bagajele în compartimentul de sus și să te așezi.
 • posibilitatea de a rămâne fără spațiu de depozitare a bagajului, în compartimentul de sus – când pasagerii călătoresc cu multe bagaje, există șansa ca bagajele aceluiași pasager să fie așezate în mai multe compartimente, chiar și în cel alocat ție
 • toți pasagerii și-au ocupat locurile și șansele de a discuta cu vecinii sau stewardesele pentru un schimb sau un scaun liber, scad semnificativ.

Am adăugat fotografii noi din Franța.

Cum ne-am descurcat fără tati la Paris? Vedeți fotografii aici în album.

Voi cum vă pregătiți, înainte de plecare?

Care sunt temerile în ceea ce privește călătoriile cu cei mici?

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 comment

YouTube
Instagram
error: Continutul este protejat !!