Descopera comorile Racosului. Zile de aventura si relaxare, in Tara Fagarasului

 
Cand eram mici, stiam ca verile sunt pentru calatoriile de prin tara, in familie, iar Tara Fagarasului era pe lista noastra, mereu.
 
racos lacul racos cetatea biserici fortificate tara fagarasului
 
Ca in cazul multor calatorii, majoritatea circuitelor includeau manastirile si bisericile… si, daca aveam norocul sa aflam pe drum de cate un obiectiv turistic, mai intram la cate o cetate. La final, toata lumea era multumita de locurile pe care le vizitam (asta daca aveam suficienta rabdare pentru a vizita 5 manastiri in 2-3 zile :D), de oamenii pe care ii mai intalneam si de bucuria ca obiectivele pe care nu de mult le-am vazut, sunt tot la locul lor, in stare buna.
 
racos tara fagarasului gradina zoologica natura verde brasov sibiu
 
Dar nu mereu era asa, caci noi ne doream activitati care sa ne capteze si noua, copiilor, atentia. Si cred ca si parintilor le-ar fi placut sa stie de existenta altor locuri de vizitat.
Si, odata cu varsta, dorinta de a explora a crescut si mai mult in noi. De a descoperi si celelalte bogatii ale zonelor in care mergeam, dar si obiceiurile si traditiile. De a ajunge in aceste zone si in celelalte anotimpuri, la adunarea recoltelor, toamna… la pregatitul cozonacilor bunicilor, mersul la colindat in vecini, imbracarea straielor traditionale… oh, cat de frumoasa e Romania!
 
Poate cu atat mai mult, admir eforturile care se depun acum, pentru a transforma o destinatie extraordinar de frumoasa, in una cu potential turistic crescut, indiferent de anotimp. In care sunt promovate deopotriva traditiile, arta mestesugareasca, obiceiurile, dar si cladirile istorice, muzeele, cetatile, obiectivele naturale si bisericile, manastirile. O initiativa care aduce beneficii la nivelul intregii comunitati – crearea de noi locuri de munca, sprijinirea antreprenorilor, generarea de noi servicii, promovarea obiectivelor zonei si ale Romaniei,  reintoarcerea romanilor in tara, atragerea turistilor din afara tarii, a finantarilor. Organizarea de evenimente sportive, culturale, festivalurilor internationale, samd. 
 
O astfel de actiune a fost demarata de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Tara Fagarasului. O mana de oameni, care au facut din acest loc superb, destinatia anului 2020. 
Foto Hantzy Kessler
 
Am avut oportunitatea de a participa la un infotrip cu unii dintre cei mai bun si urmariti bloggeri si instagrammeri din Romania, in Tara Fagarasului. Asa am aflat cat de multe alte activitati se pot face acolo, cate locuri se pot descoperi, cat potential are zona si cate optiuni de recreere si diversitate pot avea turistii, odata ajunsi acolo.
Dar, despre toate acestea, in cele ce urmeaza. 
 
Dupa cateva zile pline de activitati deosebite, am ajuns si in Racos.

Aflat la jumatatea distantei dintre Brasov si Sighisoara, Racos este recunoscut in Romania pentru importanta sa geologica. In aceasta zona, se gasesc: Lacul Racos (Lacul de Smarald), craterul unui vulcan care a erupt, dar si coloanele de bazalt din apropiere. Acestea atrag multi calatori, curiosi sa descopere un peisaj, care pare sa vina dintr-o alta lume.
 
Lacul Racos
Lacul Racos 
 
Pentru a vedea ce a ramas din fostul crater, trebuie sa treceti mai intai prin Racos. Istoria sa conduce catre sfarsitul secolului al XIV-lea. Cele mai vechi marturii ale trecutului sau, sunt ruinele castelului medieval Sukosd-Bethlen, atestat in anul 1636. Desi partial restaurat, castelul poate fi vizitat cu ajutorul unui localnic, care locuieste chiar vis-a-vis de monument.
 
Totusi, coloanele de bazalt, cu 10-15 metri inaltime, mai vechi de un milion de ani si craterul milenar, sunt in continuare principalele atractii ale Racosului.
 
Ambele peisaje sunt rezultatul activitatii vulcanice care a avut loc in Carpatii Orientali, ultimele eruptii petrecandu-se in urma cu 10.000 de ani.
Puteti gasi cu usurinta coloanele si craterul, facand o plimbare la 30-40 de minute de Racos. De asemenea, puteti ajunge cu masina. Drumul nu este asfaltat, dar va puteti descurca lejer cu orice masina. De la lac catre coloanele de bazalt (la 2-3 minute distanta) si vulcan (5 minute distanta), puteti merge pe jos.
 
Coloanele de bazalt Racos Brasov
Coloanele de bazalt Racos Brasov
Surprizele geologice nu se opresc aici. Un lac turcoaz format intr-o fosta cariera de bazalt, este locul preferat al localnicilor pentru inot. Daca intentionati sa descoperiti diferite frumuseti ale naturii, aceasta este sansa dv. de a o face intr-un mod original. In functie de soare si lumina naturala, lacul poate avea culoarea smaraldului sau poate fi atat de limpede, incat se vor vedea pestii din apa.
 
 
Atractia unica, bazata pe natura din Transilvania, zona vulcanului de la Racos, ofera o imagine aproape ireala, cu atat mai speciala, intr-un tinut in care bisericile fortificate sunt, de obicei, principalele atractii.
 
 
Sfaturi de calatorie
  • Cetatea Rupea este la doar cativa kilometri (20km)
Faceti o scurta calatorie si vizitati bisericile fortificate:
  • Homorod (17km de Racos)
  • Cata (23 km de Racos)
  • Drauseni (29 km de Racos)
Despre celelalte minunate zile petrecute in Tara Fagarasului, puteti citi in articolul de AICI, dar si in articolele viitoare, din Tara Fagarasului. 

Pentru a afla cat mai multe despre cum va puteti petrece zilele intr-un mod minunat, in Țara Fagarasului, accesati site-ul tare draguț al Asociatiei Intercomunitare de Dezvoltare “Tara Fagarasului”, www.tarafagarasului.com

De asemenea, puteti adresa intrebari si curiozitati si veti primi toate informatiile de care aveti nevoie.

Despre aventura noastra, aflati mai multe de pe Facebook si Instagram, pe website-ul Tara Fagarasului sau cautand dupa #TaraFagarasului, pe ambele platforme de socializare, pe care le puteti sustine cu un like/follow. 😀

Cu mare drag, va invitam sa vizionati minunatele clipuri din Tara Fagarasului si sa le distribuiti celor dragi. Acestea se gasesc pe Youtube – AICI.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

YouTube
Instagram
error: Continutul este protejat !!