/* */

Pâine preparată în 5 minute, din 5 ingrediente – coajă crocantă, fără frământare

Știți momentele acelea în care toți din jur fac pâine, dar vouă nu vă mai ajunge timpul? sau vă e teamă să încercați? sau de frământat? sau că nu va ieși?

Eu reușesc să prepar un aluat de pâine, în doar 5 minute și doar din 5 ingrediente!

paine de casa fara framantare cu coaca crocanta

O pregătesc la fiecare câteva zile, astfel că în casă miroase des “ca la bunica”.

Tot ce trebuie să fac este să amestec, într-un bol, cu o lingură: făina, apa, drojdia, sarea și uleiul și să las aluatul la crescut, într-un loc călduț. 

Cât timp mă joc cu Dennis, băiețelul meu, pâinea stă la cuptor și uite-așa, când e gata puzzle-ul, e gata și pâinica. Așa se face că, în 45 de minute, casa e cuprinsă de un miros divin.

paine de casa fara framantare cu coaca crocanta

Pentru o pâine de 800 de grame, vom avea nevoie de:
  • 500 grame făină albă (650 sau 000)
  • 350 mililitri de apă călduță
  • un plic de drojdie uscată (7 grame) sau 13 grame de drojdie proaspătă (se poate folosi și cea congelată – eu o congelez așa)
  • 2 linguri de ulei de măsline (sau vegetal)
  • 1 linguriță și jumătate de sare
  • 1 linguriță zahăr brun (opțional)
Preparare aluat:

✅ Cernem făina, cu ajutorul unei site, pentru a se aera

✅ Turnăm 5 linguri de apă (din cei 350 mililitri) peste zahăr și drojdie (indiferent dacă este uscată, crudă sau congelată) și amestecăm, până se topesc

✅ Încorporăm amestecul de drojdie cu făina, restul de apă, sarea și cele 2 linguri de ulei.

Rezultatul? 

Un aluat moale și foarte lipicios. E normal, așa trebuie să arate. 

paine de casa rapida fara framantare

✅ Acoperim aluatul cu o folie din plastic / prosop și îl lăsăm la dospit

✅După 30 de minute, îl mai amestecăm cu lingura, timp de 1 minut și îl acoperim la loc. După alte 30 de minute, vom observa că s-a dublat în volum.

✅  Pornim cuptorul la 220 grade (sau treapta înaltă, pentru cuptorul pe gaz)

✅ Punem hârtie de copt sau ungem cu ulei tava / cratița (preferabil din inox sau fontă, cu mânere din același material, pentru a evita topirea acestora) și turnăm aluatul în tavă, peste care presărăm diferite semințe, după pofta inimii.

✅ Acoperim pâinea cu un capac și băgăm tava la cuptor

Cum se obține o coajă crocantă?

După 30 minute, scoatem capacul (atenție la aburi) și bagăm pâinea descoperită, pentru alte 15-20 minute – eu nu am scos capacul, până la final.

Cum păstrăm pâinea?

 Scoatem pâinea pe un grătar, dacă dorim să își păstreze coaja tare. Dacă dorim să devină moale, acoperim cu un prosop sau o lăsăm în tava în care s-a copt.

✅ Pâinea își menține aceeași textură și poate fi păstrată în dulap, într-un prosop.

Poftă mare și spor la delicii! despre unele dintre preferatele noastre, v-am scris aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să îl împărtășiți cu cei care iubesc mâncarea cu gust. 

Nu uitați să le dați share și prietenilor, poate așa își vor descoperi noi talente!

Între timp, ne puteți susține cu like și follow, pe Facebook și Instagram! 🙂

paine rapida fara framantare paine cu coaja crocanta paine de casa fara framantare cu coaja crocanta
paine rapida fara framantare paine cu coaja crocanta

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul este protejat !!