O viață și jumătate, să descoperim Spania

Există anumite lucruri care definesc în mod incontestabil și fără îndoială o țară, iar Spania are mai multe de arătat, decât putem noi descoperi într-o viață.

Este o țară apropiată de a noastră, cu o limbă ușor de înțeles,… mai ales dacă, atunci când erați mici, vizionați telenovelele difuzate pe posturile românești.

În opinia noastră, a reușit să păstreze din tot, de la multiculturalitate, gastronomie autentică și până la istorie, astfel că am creat o listă a fenomenelor care și-au pus amprenta, ferm, în ADN-ul națiunii și ne-au impresionat, atunci când am vizitat-o.

canary, gran canaria, spain
Gran Canaria, Spania
Iată pe unele dintre cele mai interesante, ce sigur îți vor stârni curiozitatea de a o vizita. 

Plajele

Există mai multe motive pentru care zeci de milioane de turiști (atât din țară, cât și internaționali) se adună pe plajele spaniole, în fiecare an. Dorința de a beneficia de frumusețea și varietatea plajelor sale.

Spania se poate lăuda, nu doar cu Insulele Canare și Baleare, ci și prin coasta Atlanticului și Mediteranei.

Așadar, probabil că nu ne-ar ajunge o viață întreagă pentru a le explora pe toate. 

playa francesca, la graciosa, canary islands
Plaja Francesca, La Graciosa, Insulele Canare
Paella 

Originară din Valencia, paella este un preparat din orez și carne sau fructe de mare și, probabil, ar putea să fie desemnată ca regina gastronomiei din Spania.

Cuvântul “paella” este de origine valenciană. Acesta derivă din cuvântul francez vechi „paelle” pentru tigaie, provenind, la rândul său, din cuvântul latin „patella”. 

Cel mai des l-am întâlnit la mesele din familie sau la marile adunări din Spania, iar rețeta originală valenciană este gătită cu legume și carne.

În regiunile apropiate mării, carnea a fost înlocuită cu fructele de mare. Rețeta care include deopotrivă carne și fructe de mare este un “hibrid” și, din spusele tradiționaliștilor, respins în totalitate.

spanish paella, dish, seafood
Paella cu fructe de mare

Tapasul este aproape o activitate culturală transformată într-un stil de mâncare. A început ca niște gustări gratuite de bar, pentru a-și încânta clienții de la siesta și s-a ajuns până la tradiționala cină târzie

De atunci, însă, au evoluat într-un fenomen național, iar acum internațional. Fiecare bar își creează propriile versiuni unice, deși clasicele sunt tortilla, roșii pe pâine, creveți trași prin usturoi, cartofi prăjiți cu sos picant (patatas bravas), șuncă și brânză și chorizo.

În unele baruri, veți descoperi podele pline cu scobitori și șervețele. Localnicii ne-au spus că acesta este un compliment pentru ei. Cu cât pe podea se găsesc mai mult, cu atât mai mult au fost apreciate și consumate tapasurile.

Tapas
Tapas
Jamón Ibérico

O altă delicatesă servită în Spania, în partea vestică, cu precădere în Salamanca, Exremadura, Andalucia și un pic mai departe, în Portugalia, este jambonul iberic. Este diferit de jambonul spaniol (jamón Español) tocmai datorită originii din care provine.

Se produce din porcii negri iberici, cunoscuți sub denumirea de “pata neagră”, fiind recunoscuți după copitele lor negre, distinctive. Ei consumă ghinde cu gust dulce, picate din stejari.  Veți constata cum carnea acestor porci preia din aroma ghindelor, oferindu-i o aromă deosebită.

dry cured ham, meat, plate

Vinul

La aproape 1.200.000 de hectare, este o surpriză pentru noi toți că Spania este țara ce are cele mai multe podgorii decât oricare altă țară a lumii. A fost desemnată ca fiind al treilea producător de vin ca mărime, reușind să producă unele dintre cele mai cunoscute soiuri. De la roșul intens (Riojas) și până la Cavacel ușor și acidulat.

Dacă ajungeți în Spania, vă recomand să încercați Jerez sau Sherry, care este unic pentru Spania și se produce doar în apropierea orașului din sud, ce îi poartă denumirea. Se găsește adăugat și în foarte multe preparate culinare. 

Dacă vă place ca, din când în când, să vă reamintiți de locurile dragi în care ați călătorit, puneți în bagaj măcar o sticlă de vin. Prietenii pe care îi veți invita la masă, sigur ar fi foarte încântați de surpriză.

De asemenea, vinurile din Spania sunt minunate alături de brânza franțuzească.

wine, glass of wine, nature

Sangria

În afară de cantitățile uriașe de vin produse de Spania, Sangria este probabil cea mai faimoasă băutură din țară. 

Numele este considerat că provine de la cuvântul pentru sânge, sangre, datorită culorii roșii profunde a băuturii.

De-a lungul timpului, au existat numeroase supoziții în ceea ce privește rețeta originală. Însă, toate indică ingrediente precum: bucăți de fructe și sucuri de fructe, apă minerală și vin roșu.

Noi, însă, călătorind în sudul Spaniei, l-am descoperit sub denumirea de Zurra. Acesta conține suc de piersică sau de nectarină, în loc de suc de portocale.

Sangria
Sangria
Siesta 

Cunoscutul pui de somn de două-trei ore în căldura soarelui după-amiază este o tradiție îndelungată și populară practicată în toată Europa de Sud și în Marea Mediterană.

Călătorind în zona mediteraneeană, în sătucurile mici ale localnicilor, am descoperit cum, după-prânz, magazinele, localurile și buticurile își trăgeau obloanele. 

Am constatat că, încă din vechime, se considera o șansă pentru muncitorii de la fermă să-și doarmă prânzul greoi și să evite să muncească în cele mai tari ore ale zilei.

În Spania modernă, însă, puiul de somn a fost abandonat, în mare măsură.

Într-un sondaj din 2009, aproape 60% au confirmat că nu fac niciodată o siesta. 16% la sută, totuși, reprezintă populația care menține tradiția și încă mai doarme la prânz, zilnic.

Însă, atât în ceea ce ne privește pe noi, dar și pe spanioli, ar trebui să fie cunoscut un lucru important: odihna de după prânz a fost asociată cu o scădere de până la 31% a deceselor cauzate de boala coronariană.

hammocks, trees, summer

Flamenco

În timp ce stilul își are originea în muzica romă de țigani din Europa de Est, sunetul flamenco-lui este unic spaniol – și mai precis unic în Andalucia, Extremadura și Murcia. 

Flamenco este alcătuit din șase părți: instrumental, sunet de chitară, dans, cântat vocal, bătut din palme și pocnire a degetelor. Este sărbătorit și practicat în toată lumea.

În mod bizar, există chiar mai multe academii de flamenco în Japonia, decât în Spania!

sunset, music, flamenco
Dans Flamenco
La fiesta

În Spania, aproape că nu trece o săptămână fără o sărbătoare ce sărbătorește un sfânt sau un patron religios.

Sărbătorile (fiesta) aduc laolaltă oamenii, adesea pe stradă, unde sărbătoresc servind mâncare, vin și ascultând muzică. Așa că, indiferent că ești localnic sau turist, întotdeauna vei fi binevenit la aceste sărbători.

latino, salsa, fiesta
Fiesta

Există, însă și festivaluri mai obscure, care au atras atenția mulțimii internaționale. Pamplona Bull Run din San Fermi și Tomatina (festivalul de aruncare a tomatelor din Valencia) fiind doar două.

Las Fallas – o paradă de marionete uriașe – este versiunea Valenciei, prin ochii lui Guy Fawkes. Acesta arde efigiile după paradă, iar Carnavalul din Tenerife este al doilea ca mărime din lume, după Rio de Janeiro.

Las Fallas
Las Fallas

Prin urmare, recomandarea mea ar fi să vă alegeți bine perioada în care doriți să călătoriți. Ar fi păcat să ratați unul dintre cele mai mari festivaluri spaniole.

Pablo Picasso

Unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX, Picasso a avut ca pasiuni:

  • pictura
  • sculptura
  • imprimeria
  • ceramica
  • confecțiile

Mișcarea Cubistă și colajul au fost co-fondate de către el.

Unul dintre lucrurile puțin cunoscute și surprinzătoare este reprezentat de numele pe care acesta l-a purtat:

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano María de los Remedios de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso.

Pablo Picasso
Pablo Picasso

Fiecare dintre numele sale reprezintă o rudă sau un sfânt.

Născut la Málaga, s-a mutat cu familia în A Coruña și Barcelona. Cu toate acestea, cea mai mare parte a vieții de adult și-a petrecut-o în Franța.

Cel mai evident exemplu al stilului său cubist este reprezentat de pictura „Les Demoiselles d’Avignon” .

Pe de altă parte, „Guernica”, o altă operă celebră a sa, a reprezentat distrugerea provocată de forțele italiene și germane, asupra orașului de nord din Guernica, în Spania Război civil.

Salvador Dalí

S-a născut în anul 1904, la Figueres, în apropiere de Barcelona.

Cunoscut ca in lider al mișcării de artă suprarealistă, al secolului XX, Dalí a surprins prin colaborarea sa cu  Luis Buñuel, în vederea creării unor filme suprarealiste.

A fost un excentric, în toate privințele, devenind o personalitate culturală marcantă a suprarealistului și excentricului.

Salvador Dalí
Salvador Dalí

Mustața pe care o purta a devenit un element cu care era identificat, precum și personalitatea sa care, de multe ori, a surprins mai mult decât propriile opere de artă.

A apărut pe o serie de show-uri de chat din America în anii ’60 și ’70, adesea având reacții bizare și folosind cuvinte dificil de perceput.

Antoni Gaudí

Cel mai cunoscut arhitect al Spaniei este, fără îndoială, Gaudí. Prin stilul său aparte, a dat naștere mișcării moderniste catalane.

Antoni Gaudí
Antoni Gaudí

Cea mai semnificativă parte a lucrărilor sale se află în Barcelona.

Una dintre cele mai cunoscute, Sagrada Familia – catedrala nefinalizată și vizitată anual de milioane de turiști a implicat munca lui Gaudí, în perioada 1883–1926 (anul decesului său).

Pe tot parcursul proiectului, credința catolică lui Gaudí a crescut din ce în ce mai mult. Având ca realizări mai multe reprezentăi religioase, Gaudí obține “porecla” de  “arhitectul lui Dumnezeu”.

Șapte dintre proiectele sale de arhitectură au fost declarate Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru importanța lor în cultura spaniolă.

cathedral, sagrada familia, spain

Conquistadores

Spania a fost o națiune de exploratori navali. 

În timp ce cărțile de istorie îl dictează pe Christopher Colombus drept italian, unii susțin că originile i-ar fi fost, de fapt, în Ibiza.

Pe de altă parte, despre Francisco Pizarro se știe că a cucerit Imperiul Incan și că este fondatorul capitalei Peru, Lima, iar despre Hernan Cortes că este unul dintre cei care au răsturnat aztecii din Mexic. Amândoi au avut un rol semnificativ în conturarea lumii hispanice moderne, pe care o cunoaștem noi astăzi.

Fotbal

În Spania se găsesc unele dintre cele mai bune echipe internaționale de fotbal din lume și La Liga – liga profesionistă spaniolă de fotbal, din care fac parte Real Madrid și Barcelona.

football stadium, stadium, football

Fanatismul de care dau dovadă suporterii echipelor de fotbal fac din întruniri cele mai interesante meciuri, atât în tribune, cât și pe teren.

Chiar dacă nu sunteți fani ai fotbalului, experiența de a intra pe un teren sau de a participa la un meci al acestor echipe, nu va putea fi uitată prea ușor.

Coridele

Deși este o formă de luptă între tauri ce se practica în Spania încă din epoca romană, sportul a trecut printr-o criză a identității.

Lumea este împărțită. Pe de o parte, locuitorii susțin că aceste lupte fac parte din tradiția țării și ar trebui menținută. De celalaltă parte sunt cei care se opun cruzimii animalelor.

De aceea, numărul luptelor care au loc în Spania a scăzut dramatic.

Corida, Spania

Cu toate acestea, atunci când încă mai au loc, întâmpină de o serie de activiști care solicită interzicerea acestui sport.

În Catalunya, majoritatea a votat interzicerea taurinelor în totalitate, ultima luptă având loc în 2015.

Războiul civil Spaniol

Una dintre perioadele triste ale istoriei Spaniei a avut loc între anii 1936-1939, fiind marcată de Războiul Civil.

Însă, ample repercursiuni au fost lăsate și de către succesiunea generalului Francisco Franco și a dictaturii fasciste impusă, în restul secolului XX, ce s-a încheiat abia în 1975.

Însă, au existat și părți pozitive. Războiul a atras atenția comunităților internaționale și a diverșilor artiști, scriitori și muzicieni străini. Aceștia au călătorit în Spania pentru a le oferi sprijinul republicanilor. Printre aceștia, s-au aflat și Ernest Hemingway, George Orwell și Orson Welles.

barcelona, tibidabo, spain
Tibidabo, Barcelona

Așadar, indiferent dacă intenționați să faceți o călătorie epică, care să îmbine cultura, gastronomia, istoria, fiesta sau doar un city break, aceste informații vă introduc puțin mai mult în tradițiile spaniole.

Vă doresc să călătoriți în Spania și să vă bucurați din plin de toate frumusețile pe care le are de arătat.

valencia, spain, architecture
Valencia, Spania

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 comment

YouTube
Instagram
error: Continutul este protejat !!