#dupăCovid, vizitează Manufactura de Brânză

„Brânză maturată la Manufactura de Brânză, din pasiune pentru gust!”

Evitând canalele de știri, zilele trecute,  cu mare bucurie, am descoperit pe postul Profit.ro, o emisiune prezentată de către Sabin Gherman, la care l-a avut invitat (sau gazdă!) pe Varga István. Acest antreprenor ce produce brânzeturi și livrează la clienții săi, cu cea mai mare grijă și la standarde înalte de curățenie.

În plus, a pregătit o surpriză pentru clienții săi:

Cum adică, invitat sau gazdă?

Emisiunea a fost filmată la Manufactura de brânză din Cund, Mureș. Acolo, István și familia au o afacere micuță, ce însumează 35 de văcuțe harnice și dornice să ofere cel mai bun lapte, căci el e produs pentru gust și nu pentru cantitate. 

Descoperim, așadar, cum într-un sătuc de aproximativ 150 de locuitori, a luat naștere Manufactura de brânză. Locul în care fânețurile, hrănirea animalelor și transformarea laptelui în brânzeturi implică exclusiv mâna omului. 

Pentru ca standardele de igienă să fie maxime, mulsul văcuțelor se realizează cu aparate special concepute.

Din dorința de a avea produse de calitate, de a nu folosi procedee mecanice sau chimice și pentru a facilita locuri de muncă celor din zonă, aceștia prepară o multitudine de tipuri de brânzeturi artizanale, 100% naturale, ghidându-se după rețete italiene, franțuzești sau elvețiene.

Ce înseamnă gust vs. cantitate?

Odată cu începerea primăverii, văcuțele îsi petrec zilele pe pășune, producând lapte din ierburi bine alese.

Încă de când eram copii, ni se spunea de către bunici că vacile și caii sunt cele mai curate animale. Că beau apa cea mai curată și mănâncă din locuri curate, alegând cea mai bună și proaspătă iarbă.
Pe timpul iernii, văcuțele lui Istvan primesc furaje naturale, produse în ferma proprie: lucernă, fân, sfeclă furajeră.

Calitatea brânzei este direct proporțională cu furajarea văcuțelor, igiena în timpul mulsului, calitatea laptelui și cu pasiunea cu care produc și îngrijesc brânzeturile maturate.  

Ce tipuri de brânzeturi putem încerca?
  • Brânza neagră cu cărbune vegetal

Stârnește probabil cel mai mare interes. Este un produs unic pe piața românească și la mare căutare de către cunoscuți sau dornici să își îmbunătățească gusturile alimentare. Iar în Europa se mai poate găsi doar în Elveția și Marea Britanie.

Branza neagra cu carbune vegetal 

  • Brânză maturată cu nuci îmbibate în coniac

Pentru această brânză se folosesc nuci din producție proprie, precum și vinars de Jidvei, pentru a oferi un gust deosebit, propriu doar produsului Manufacturii de brânză. O veritabilă delicatesă!

Brânză maturată cu nuci în coniac11 

  • Brânză maturată cu vin roșu

Brânza maturată cu vin roșu, este tipul de brânză care se îmbibă în vin roșu sec, în procesul de maturare. Prin această combinație se obține un gust fructos, o consistență cremoasă și fină.

 

  • Brânză maturată cu piper verde

Brânza maturată cu piper verde oferă o experiență unică de prospețime și verdeață, acompaniat de gustul profund al brânzei maturate.

 

  • Brânză maturată cu chilli și ciocolată

Brânza maturată cu chilli și ciocolată încântă papilele gustative cu iuțeala ardeiului iute bio și ciocolata premium, cu conținut de 85% cacao.

  • Brânză maturată cu leurdă bio și gust fin de usturoi

 

  • Brânză maturată cu busuioc bio

 

  • Brânză maturată cu chimen bio

Brânză maturată cu chimen

Unde a apărut prima dată brânza maturată?

În urmă cu câteva secole, țăranilor care ieșeau cu vacile pe pășunile alpine, le era imposibil ca, zilnic, să coboare cu laptele în văi. Astfel că s-au adaptat și au început producerea brânzei în locul în care petreceau vara. Cu trecerea timpului, au apărut noi procedee, care se transmit din generație în generație.

La Manufactura de brânză, găsim tipul de brânză artizanală, tipică zonelor alpine din Austria, Elveția sau Germania. Aici se produce doar un singur tip de brânză maturată, alegând, mai degrabă, să se focuseze pe un produs preparat la standarde înalte, decât o multitudine și nu atât de convingătoare.

În funcție de vârsta de maturare, fiecare va avea un gust și aromă unice.

Unde este păstrată brânza?

Observam cu mare apreciere cum Istvan, un voinic înalt, trecea de un prag lăsat, să intre în pivnița cu două cămeruțe. Aceasta necesită condiții optime de temperatură, umiditate și standarde ridicate de igienă. Chiar menționa, de asemenea că, deși i se solicită în mod constant producerea de brânzeturi cu mucegai – Brie, Camembert – nu dorește să contamineze cu alte bacterii, tipurile de brânză existente. Bacteriile se folosesc în timpul procesului de preparare a brânzeturilor.

Brânzarul, acel om ce se îngrijește zilnic de întoarcerea și spălarea roților de brânză, are o relație specială cu bogăția din pivniță, fiind direct responsabil de rezultatul acestora. 

În final, aș vrea să vă reamintesc invitația de a vizita Manufactura de brânză, acest atelier micuț și retras de lume.

În Franța, părinții petrec week-end-urile și vacanțele copiilor, vizitând ferme de animale. Aceștia descoperă că laptele nu provine dintr-o cutie și văcuțele nu sunt mov și primesc resurse pentru dezvoltarea imunității. 

Dacă doriți să le fiți oaspeți, pregătiți bagajul și alegți dintre cele două case de vacanță.

Ambele sunt case săsești, fiecare dintre ele fiind amenajată într-un stil aparte. 

Mobilierul este conceput din lemn reciclat, de sute de ani. Aici veți avea facilități complete, dar cu un aer rustic și autohton!

Casele au câte o curte interioară generoasă, cu foișor sau terasă și pot găzdui până la trei sau patru persoane.

Casa Tema
Casa Tema
Casa tema

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

YouTube
Instagram
error: Continutul este protejat !!