Periplu în Capitala Daciei – Sarmizegetusa Regia – #DescoperăRomânia

Aflată chiar în interiorul pădurilor Munților Carpați, Sarmizegetusa Regia, este una dintre cele mai vechi, mai surprinzătoare și misterioase atracții istorice din România. Capitala Daciei antice, cu mai bine de două milenii în urmă, acest sit a fost nucleul sistemului defensiv al dacilor, înainte de cucerirea romană, din secolul al II-lea d.Hr. Astăzi, este unul dintre cele șase sisteme de fortificații dacice incluse pe Patrimoniul Mondial UNESCO și un obiectiv obligatoriu pentru pasionații de istorie. 

sarmisegetuza sarmisegetusa

Cum a început totul?

Sarmizegetusa Regia a fost nu numai capitala Imperiului Dacic antic, ci și cea mai mare dintre toate siturile dacice descoperite, până în prezent. Poziția sa geografică – într-o zonă cu acces dificil și astăzi – și-a mărit importanța strategică, politică, militară, economică, dar și spirituală. Fondată în a doua jumătate a secolului I î.Hr., capitala a fost de la început un spațiu urban, puternic fortificat și cu acces direct la resurse vaste de fier. 

Au fost descoperite trei structuri distincte în timpul lucrărilor arheologice, care au început în secolul XX: 

  • zona sacră
  • fortificațiile 
  • zona de locuințe civile de pe terasele de est și de vest

În timp ce artefactele aduse la lumină – sisteme de alimentare cu apă, ceramică, mii de obiecte de fier – indică viața unui oraș antic înfloritor, puține ruine rămân astăzi din capitala dacică antică.

Sarmizegetusa Regia a atins dezvoltarea maximă sub stăpânirea miticului rege Decebal, înainte de războaiele daco-romane din prima decadă a secolului II d.Hr., când orașul a fost parțial distrus. 

Chipul lui Decebal Statuia lui Decebal Cazanele Dunarii
Chipul lui Decebal, înalt de 55m, de pe malul stâncos al Dunării, între Eșelnița și Dubova

După războaie, romanii au extins fortificațiile care înconjurau o suprafață de trei ori mai mare decât înainte, înainte de a-și construi noua capitală la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Încă puteți vedea fragmente din zidurile fortificației din epoca romană și un segment de 200 de metri din drumul asfaltat, care unea această parte de zona sacră. Ruinele a șapte temple, două circulare și cinci dreptunghiulare și un altar monumental pentru jertfe, creează o vedere de neegalat a vieții spirituale bogate a dacilor.

Izolat, enigmatic și, pentru unii, bogat în energii vindecătoare, situl dac de la Sarmizegetusa Regia este unul dintre acele locuri de care îți vei aminti mult timp după vizită. Faceți-vă timp și bucurați-vă de un peisaj minunat. 

sarmizegetusa sarmisegetusa romania
Privire de ansamblu asupra Sarmizegetusa; corturi ale yoghinilor care meditează aici
Ce alte drumeții se pot face în zonă?

Sarmizegetusa Regia este situată în Munții Sureanu, în Parcul Natural Gradiștea Muncelului-Cioclovina. Aceasta este una dintre cele mai izolate și mai spectaculoase zone sălbatice din Carpați, iar situl istoric oferă mai multe opțiuni de drumeții pitorești. 

Cel mai impresionant este Vârful Godeanu (1.656 metri), muntele sfânt al dacilor. Cu toate acestea, asigurați-vă că aveți o hartă, sau că veți călători cu un ghid, deoarece prima parte a traseului are doar câteva semne de drumeție. Iar dacă sunteți pasionați de drumeții, lăsați-vă ghidați către aceste  minunate vârfuri.

varful godeanu muntii godeanu

Unde să stai Zona Sarmizegetusa Regia?

Alocați-vă câteva zile pentru a vă bucura de peisajele naturale pitorești și pentru a vedea toate ruinele antice dacice.

Pensiunea Colț de Rai este o alegere excelentă, dacă vă doriți să vă relaxați, să vă bucurați de un cadru natural fabulos și să explorați împrejurimile. O multitudine de facilități vă stau la dispoziție. O locație potrivită, indiferent de anotimp. 

pensiunea colt din rai muntii sureanu sarmizegetusa

Da, zona Munților Șureanu pare desprinsă din Rai. De aici și denumirile unităților de cazare, care indică foarte bine locul unde se află.

Pensiunea Poarta Raiului, în apropierea Iezerului Șureanu, amplasată pe un platou și înconjurată de munți, va fi, cu siguranță, locul potrivit dacă veți călători cu cei mici. Atât de multe oportunități de petrecere a timpului liber, de recreere și încărcare cu energie. 

poarta raiului sureanu

poarta raiului muntii sureanu

Sfaturi de călătorie

Nu ratați sistemele de fortificații de la Costești și Blidaru, care fac parte și din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru experiența completă, vizitați Muzeul de Istorie din Deva, unde puteți vedea artefacte descoperite la Sarmizegetusa Regia. Vizitați și ruinele vechii capitale romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

muzeul de istorie din deva

La ce distanțe se află Sarmizegetusa Regia, de alte orașe ale țării?

Cluj Napoca – Sarmizegetusa Regia – 180 km

Brașov – 277 km

Timișoara – Sarmizegetusa Regia  – 213 km

Arad – Sarmizegetusa Regia – 242km

București – Sarmizegetusa Regia – 406km

Oradea – Sarmizegetusa Regia – 326 km

Baia Mare – Sarmizegetusa Regia – 324km

Suceava – Sarmizegetusa Regia – 477km

Bacau – Sarmizegetusa Regia – 453 km

Constanța – Sarmizegetusa Regia – 629 km

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să îl împărtășiți cu cei care iubesc călătoriile, relaxarea într-un cadru natural. Despre alte călătorii pe care le-am făcut, găsiți aici mai multe detalii.

Nu uitați să le dați share și prietenilor, poate așa vor descoperi cât de frumoasă este România!

Între timp, ne puteți susține cu like și follow, pe Facebook și Instagram!

Surse foto: wikimedia.com, hunedoaraplus.ro, sciencesource.com, crafted-tours-romania.com

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

YouTube
Instagram
error: Continutul este protejat !!