Chec cu nuca si glazura lamaie – pufos si aromat

Diminețile sunt încă destul de răcoroase, așa că începutul unei zile cu o felie de chec pufos cu nuci si glazura de lămâie, acompaniat de o cafea sau o cana cu ceai, sună chiar delicious.

Nouă ne place foarte mult acest chec, poate fi consumat și de către adulți, dar și de copii, în special pentru că nu conține praf de copt sau alți agenți de creștere. Dacă pregătiți și rețete cu praf de copt, e bine să știți că veți găsi în supermarketuri sau magazine de tip plafar, praf de copt bio.

Ador să gătesc, să pregătesc prăjituri, să petrec timp în bucătărie. Am descoperit cu surprindere că și băiețelului nostru îi face plăcere, întrucât dorește mereu să se implice în ceea ce fac. Iar atunci când sunt lucruri pe care le poate face și el, de ce nu?

Ce este foarte important să știi?

Tot procesul de pregătire este de doar 50 minute! 20 pentru pregătit și 30 pentru timpul petrecut la cuptor. Sună bine, nu?

Ingredientele de care veți avea nevoie:
  • 5 ouă întregi
  • 100 de grame făină
  • 150 de grame zahăr (noi folosim Moscovado / brun nerafinat)
  • 100 de grame nucă măcinată
  • 1 vârf linguriță sare
  • 50 de grame unt sau 50 ml ulei
  • Extract de vanilie / semințele unei păstăi
  • Coaja unei lămâi bio (sau găsiți la pliculeț, în supermarket)
Dacă doriți și voi să puneți glazură peste chec, veți avea nevoie de:
  • 5-6 linguri de zahar pudra (îl găsiți și gata măcinat sau puteți parcurge voi acest proces, cu cel mic)
  • Sucul unei lămâi (cea pe care ați folosit-o pentru coajă)

Spargem ouăle și le separăm, gălbenușuri de albușuri. În vasul cu gălbenușuri adăugăm un praf de sare și amestecăm bine. Am descoperit că acest lucru ajută gălbenușurile să capete o culoare mai intensă.

Folosim albușurile pentru a le bate spumă, până devin ferme și își mențin forma, după care adăugăm treptat zahărul și amestecăm până se topește. După încorporarea zahărului, adăugăm și zeama de lămâie. Aceasta ajută bezeaua să își mențină forma, dar și să capete o aroma ușoară de lămâie.

În celalalt vas, peste gălbenușuri, adăugăm untul sau uleiul topit, amestecând încontinuu. Încorporăm acest amestec în cel de albușuri și amestecăm încet, cu ajutorul unei spatule, de jos în sus. Încorporăm ușor și nucile măcinate, coaja de lămâie și, la final, făina (dacă aveți o sită, ar fi ideal să o cerneți înainte).

Dacă veți utiliza doar mișcări lente, veți obține un aluat fin, spumos și cu miros absolut incredibil.

Aluatul poate fi turnat într-o formă guguluf, ca cea folosită de mine (16 cm diametru), dar și în forme de brioșe sau forme dreptunghiulare pt chec. Utilizați hârtie de copt sau tapetați tava cu ulei și făină.

Temperatură de coacere:
  • La cuptorul preîncălzit, setați temperature între 200 și 220 grade (cuptor electric) și temperatură medie spre mare, la cuptoarele pe gaz.
  • După 25 de minute, puteți testa checul cu ajutorul unei scobitori (dacă iese curat, înseamnă că este copt, dacă are pe el aluat, va trebui să îl mai lăsați puțin).
  • Dacă s-a copt bine, puteți răstuna tava pe un grătar de cuptor sau pe un prosop de bucătărie, lăsându-l 10 minute descoperit.
Este momentul să pregătim glazura
  • Amestecăm energic zahărul pudră cu zeama de lămâie, treptat adăugând câte o nouă lingură de zahăr. Veți obține o glazură alba, fluidă, lucioasă. Aceasta trebuie să fie lichidă, să poate fi turnată deasupra checului.

Glazura se va întări destul de repede, așa că, utilizând un cuțit zimțat, puteți începe să tăiați checul.

Poftă mare!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

YouTube
Instagram
error: Continutul este protejat !!